A kókuszolaj gyógyhatásai 1.

Dori's Coconut Kitchen - DCK > Magazin > A kókuszolaj gyógyhatásai 1.

Cseppet sem túlzó a cikkünk címe, a kókuszolaj fogyasztása valóban kincset ér az emberi szervezet számára. A kókusz tudományos értekezések igazolják és nem véletlen az sem, hogy az utóbbi időben ekkora népszerűségnek örvend a belőle kinyert olaj.

A kókusz felhasználása

A kókuszdió nagyon sokféleképpen fogyasztható. Létezik a fiatal kókusz (buko), édesített kókusz (bukayo), érett kókuszhús, szárított kókuszhús, kókusztej, kókuszvíz, kókuszolaj, de képzeld, még kókusz ecetet sőt kókuszbort is készítenek belőle. A kókuszolajat általában a szárított kókuszhúsból készítik méghozzá egyszerű felmelegítéssel, és semmilyen kémiai beavatkozást nem igényel. A végeredmény valódi szűz kókuszolaj mely több oldalról támogatja egészségünket.

A kókuszzsír telített zsírsavakban gazdag, mégis elképesztően sok jótékony hatással bír, szemben a konyhában régen gyakran alkalmazott állati eredetű zsiradékokkal szemben. Nem minden telített zsírsav forrás rossz, ezt fontos leszögezni.

„A zsír hízlal, ugye? Nem mindig. Ez a zsír fajtájától függ. Ellentétben más zsírokkal, a kókuszolajban lévő könnyen emészthető közepes láncú zsírsav azonnal a májba kerül, és pillanatok alatt energiává alakul át. Viszont a hosszú láncú zsírsavak amelyek általában a növényi olajokban találhatók, tárolják a zsírt. Ez az a hízlaló zsír, ami a köztudatban van.

A másik fontos különbség az, hogy a kókuszolajban lévő közepes láncú zsírsav serkenti a test anyagcseréjét.” (Részlet A kókusz, az újra felfedezett csodaszer c. könyvből)

A kókuszban lévő zsírsavak fele laurinsav, ami hatékonyan száll szembe a káros mikrobákkal is. A segítségével felkészíthetjük és sokkal ellenállóbbá tehetjük szervezetünket a vírusos és bakteriális megbetegedésekkel szemben.

Bélrendszerünk együttműködik a hasznos baktériumokkal, melyek segítik az egészség fenntartását és lassítják az öregedés látható jeleinek kialakulását. A kókuszolaj főzéshez, vagy „nyersen” önmagában, kúra szerűen is fogyasztható.

Készítsd fel az immunrendszered!

A kókuszolaj használata önmagában nem fogja megoldani minden egészségügyi problémánkat, de helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nagyban segíti az immunrendszer erősítését. Sokat tud segíteni a kókuszolaj a bélpanaszokkal rendelkező betegeknek, hatásos segítséget nyújt anyagcsere-zavarok ellen. Gyermekek és idősek számára egyaránt fogyasztható megelőzési vagy kezelési célból is.

A legszéleskörűbben alkalmazható kókuszolaj az extra szűz kókuszolaj. Használhatod bármire, csak a kreativitásod, az étvágyad vagy éppen az aktuális cél szabhat határt annak, hogy mit kezdesz vele. Kiemelten ajánljuk a különféle méregtelenítő kúrák,

diéták kiegészítéseként, a testedben végbe menő folyamatok támogatásához. 100% bio, előállításához semmiféle kémiai anyagot nem használtunk fel, úgy, ahogy van, természetes. Könnyíti az emésztést, élénkíti az anyagcserét, segíti az egészséges testsúly elérését.

Dupla támogatás testnek és léleknek

A kókuszolaj kedvező „mellékhatásai” mellett jónéhány általunk készített olaj gyógynövényekkel egészül ki, melyek további extrákat nyújtanak az egészség eléréséért. Így például támogatják a vese és a máj funkcióit, segítik a zsírégetést.

Az immunerősítő Balance kókuszolajba citromfű, csalánlevél, zsálya, nyírfa levél, zöld tea levél, fekete ribizli levél, köménymag, zsurló, valamint rozmaring került.

A citromfű elsődlegesen az idegrendszerre ható tulajdonságai által vált népszerűvé. Alvási nehézségekre kiváló, valamint hangulatjavító is így tökéletes társ a kezdődő depresszió kezelésében, a stressz okozta problémák kiküszöbölésében. Előnyösen hat a májfunkciókra, javítja emésztésünket és a gyomor általános jó közérzetét is támogatja. A benne található polifenolok antivirális tulajdonságuk révén az ajakherpesz gyógyulását segítik és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát. Mivel a kókuszolaj szintén rendelkezik ez utóbbi tulajdonsággal, jó barátság köttetett ebben az üvegcsében.

A csalánlevél vízhajtó és anyagcsere-fokozó hatását nem kell bemutatnunk. A szervezet megújulását igen kedvezően segítheti, jó hatással van a fáradtság leküzdésére.

A zsályát a halhatatlanság füvének is szokták nevezni a népi gyógyászatban, bár a Balance kókuszolajba elsősorban fantasztikus ízének és illatának köszönhetően került bele. Azért azt megemlítjük, hogy nem hiába ez a becézés, valóban mint fűszer és mint gyógynövény is csodálatra méltó ajándék a természettől. A zsálya nyugtató hatást fejthet ki a gyomor sima izmaira, emiatt kiváló görcsoldó, emésztést serkentő. Émelygés és hasmenés megszüntetésére is bátran alkalmazható, éhgyomorra fogyasztva csökkenti a cukor szintjét a vérben, emellett a légúti panaszok kezelésére is jó.

A nyírfa szinte minden részét használja a gyógyszeripar is. A levelét felhasználva természetes alternatívát találhatunk hólyaggyulladás, vesegyengeség, vesekő, köszvény, reuma, ödéma és ekcéma, bőrallergiák, valamint a cukorbetegség enyhe eseteiben. Köhögésnél és hasmenésnél éppúgy segítségül hívják, mint hajhullásnál és korpa ellen ezt az ezerarcú növényt.

A zöld tea kiváló antioxidáns forrás. Élénkít, szerepet vállal a normál anyagcsereműködésben, így segítségével megelőzhető az elhízás, csökken a koleszterinszint.

A feketeribizli levél a zsíranyagcserére van pozitív hatással, így megelőzhető az érelmeszesedés, és normalizálható a vérnyomás.

A köménymag azon túl, hogy ízletes fűszer, rendkívül gazdag vitaminforrás is. Gyomortáji panaszok esetén jótékony hatással van az emésztésre, étvágygerjesztő és görcsoldó. A kömény illóolajának karvont tartalma miatt hozzájárul a belek méregtelenítéséhez.

A zsurló a vese munkáját támogatja meg, de hatásos különböző idegpanaszok, vagy légúti problémák kikezelésében is.

A rozmaring egy igazi csodanövény, az egyik személyes kedvencem, pedig próbálok minden fűszernövényt egyformán kedvelni. Na de a rozmaring, az rozmaring, nincs mese. A megjelenése, az íze, az illata teljesen magával tud ragadni. Levele antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő is, és még epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják. Frissen vagy szárítva minden konyhában megtalálható, ha rajtam múlna minden ételbe kerülne belőle – kivéve a desszerteket ugye, bár legújabb kísérleteim szerint nagyon jól harmonizál a bogyós gyümölcsökkel.

Ennyi lett volna a kókuszolaj gyógyhatásairól szóló cikksorozatunk első része, kövess facebookon, instagramon, és irakozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő részről. Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, megköszönöm, ha megosztod.

Jó egészséget, és sikeres gasztrokalandokat kívánok!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X